(P) Piese auto noi vs. piese auto second hand: Avantaje si dezavantaje

(P) Piese auto noi vs. piese auto second hand: Avantaje si dezavantaje
Data publicarii: 10 Februarie 2020

Orice masina are nevoie, la un moment dat, sa intre in service pentru a-i fi schimbate anumite piese.

Fie ca vorbim de o masina noua ce vine pentru revizia anuala sau de o masina mai veche ce necesita inlocuirea unor piese esentiale. Indiferent de caz, afla de aici care sunt avantajele si dezavantajele pieselor auto, indiferent ca sunt noi sau la mana a doua.

Piese auto noi

Piesele auto noi sunt acele piese care nu au mai fost folosite de o alta masina. Acestea sunt disponibile in doua variante, piese auto originale sau aftermarket. In oricare varianta, piesele auto noi au urmatoarele avantaje:

 • Ca oricare alt lucru nou, faptul ca este pentru prima oara folosit pe masina ta ii ofera un avantaj al calitatii.
 • Durabilitate mai mare. Nefiind folosita niciodata, piesa respectiva are un termen de valabilitate mai crescut decat cele la mana a doua.
 • Majoritatea pieselor prezinta un certificat de garantie, care iti atesta calitatea piesei respective.

Pe de alta parte, cel mai evident, poate chiar singurul dezavantaj pe care il prezinta piesele auto noi este cel al costurilor de achizitie ridicate. Piesele noi sunt considerabil mai scumpe comparativ cu cele second hand.

Cand se recomanda folosirea pieselor noi?

In cazul pieselor consumabile, recomandarea tuturor specialistilor este sa se foloseasca numai piese noi. Spre exemplu, cele care se schimba in cazul unei revizii periodice, precum elementele componente ale sistemului de franare.

Doua aspecte vin in sustinerea recomandarii de a cumpara piese consumabile noi:

-pretul acestor piese nu este deloc unul ridicat,

-siguranta trebuie sa fie pusa, mereu, pe primul loc. 

 

Piesele auto second hand

Piesele auto la mana a doua le poti gasi de cele mai multe ori pe site-urile de dezmembrari auto sau la targurile auto. Gasesti de cumparat piese auto la mana a doua atat originale, cat si aftermarket. Piesele auto la mana a doua pot prezenta mai multe avantaje decat lasa impresia.

 • Costuri scazute. Faptul ca provin de la o masina dezmembrata si nu in tipla dintr-un magazin le reduce semnificativ pretul de achizitie.
 • Faptul ca sunt second-hand nu inseamna neaparat ca si calitatea acestora este mai proasta. De la dezmembrari poti lua piese originale ce tin de caroserie, de interior, dar si elemente de mecanica sau de motor care functioneaza la fel de bine ca unele noi.

Ca si dezavantaje, piesele auto la mana a doua inseamna o atentie aparte acordata atunci cand vine vorba de achizitia lor.

 • Piesele second hand nu mai vin insotite de certificat de garantie.
 • Fiind deja folosite, exista posibilitatea sa necesite inlocuirea mai timpurie in comparatie cu unele noi.
 • Atunci cand achizitionezi o piesa la mana a doua trebuie sa fii putin mai atent pentru a te asigura ca faci, intr-adevar, alegerea potrivita pentru masina ta.

Cand poti folosi piese second hand?

In mod normal, daca nu este vorba de consumabile, daca masina pe care se instaleaza piesele este una mai veche, iesita din garantie, poti apela linistit la piese auto la mana a doua.

De exemplu, sa presupunem ca ai un Mercedes si ai nevoie sa inlocuiesti la el o oglinda sparta. In aceasta situatie, pentru a face o economie semnificativa in buget, poti cauta piese pentru Mercedes din dezmembrari auto.

Asa poti fi sigur ca gasesti piesa potrivita masinii tale, chiar daca este second-hand. Ca urmare, atunci cand vorbim de piese din caroserie, din interior sau chiar anumite piese mecanice, varianta achizitionarii acestora la mana a doua poate fi solutia salvatoare.

Acum ca ai aflat care sunt avantajele, dar si dezavantajele pieselor auto noi si second, poti sta linistit ca vei face alegerea potrivita atat pentru masina ta, cat si pentru bugetul alocat acesteia.

In unele cazuri, o piesa la mana a doua poate fi cea mai buna varianta din punct de vedere al raportului calitate pret. Alteori insa, cumpararea unei piese noi poate face diferenta in ceea ce priveste calitatea si siguranta.

Program Acasa TV
 • Sâmbătă
 • 06:00 Nu te-am uitat
  180 min
  09:00 Lectii de viata
  60 min
  10:00 Dragoste la scena deschisa
  105 min
  11:45 Nu te-am uitat
  195 min
  15:00 Lectii de viata
  60 min
  16:00 Inimi impietrite
  120 min
  18:00 Dragoste fara cuvinte
  120 min
  20:00 Regina
  105 min
  21:45 Ma intorc la tine
  105 min
  23:30 Pazeste-ma de mine!
  60 min
  00:30 Lectii de viata
  60 min
  01:30 Povestea de pe insula
  270 min
  06:00 Nu te-am uitat
  180 min
Modifică setările cookies