(P) Reutilizarea deșeurilor textile - soluția optimă pentru companiile cu mulți angajați

(P) Reutilizarea deșeurilor textile - soluția optimă pentru companiile cu mulți angajați
Citeste mai mult despre: companii, angajati, deseuri textile
Data publicarii: 17 Decembrie 2019

Avem peste tot recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie, sticlă sau plastic, dar ce facem cu resturile textile?

Spre deosebire de alte domenii, reciclarea acestui tip de deșeuri nu este aproape deloc promovată în țară noastră. Potrivit specialiștilor, industria modei irosește între 10 și 20% dintre materialele pe care le prelucrează, iar astfel sunt trimise la groapă de gunoi tone de produse. 

În cazul companiilor și al populației, prea puțini sunt cei care știu că aproape 95% din deșeurile textile pe care le generează pot fi refolosite, repurtate sau reciclate. Pentru firmele din domeniul activităților productive – producători de îmbrăcăminte sau textile, ateliere de croitorie, fabrici de tricotaje ori filaturi, reutilizarea deșeurilor textile din țesături reprezintă cea mai bună varianta.

De ce este necesară reciclarea materialelor textile?

În ultimele decenii, consumul de fibre și produse textile a crescut extrem de mult, iar acest lucru are implicății semnificative în economia globală. Este vorba de trei mari categorii, respectiv haine, materiale pentru casă și textile pentru activitatea diferitelor industrii. Acest tip de deșeuri, chiar dacă include și fibre naturale biodegradabile, nu se descompune ușor din cauza lipsei de lumina și a oxigenului, în timp ce incinerarea să contribuie la poluarea aerului. Materialele textile reduc nevoia de spațiu de depozitare a deșeurilor la gropile de gunoi, fibrele sintetice nu se dezintegrează, în timp ce hainele din lână se distrug și produc metan, un gaz cu puternic efect de seră.

Pentru producția unei tone de haine se consumă de 10 ori mai multă energie decât pentru a obține aceeași cantitate de sticlă sau oțel. De exemplu, pentru a crea un singur tricou este nevoie de 800 de litri de apă. Astfel, prin reciclarea unui singur kilogram de bumbac am putea economisi 20.000 de litri de apă. 

Totodată, reutilizarea hainelor diminuează cantitatea de pesticide folosite la cultivarea bumbacului, cantitatea de petrol în cazul materialelor produse din fibre sintetice și cantitatea de apă necesară pentru revopsirea țesăturilor. În plus, se vor folosi mai puține substanțe nocive în procesul de producție, mai puțînă materie prima, se reduc gazele cu efect de seră și compușii organici volatili eliberați în aer și apă în timpul fabricării produselor.

Cum pot fi reutilizate deșeurile textile?

Hainele conțîn și ele substanțe chimice, că de exemplu vopsele și inalbitori. Reutilizarea materialelor reprezintă o adevărată provocare, mai ales pentru firme. De pildă, pe lindstromgroup.com/ro/ poți descoperi cum compania se implică activ în reciclarea produselor textile și prezintă dizolvarea chimică a acestora că metodă foarte bună pentru recuperarea bumbacului și a poliesterului și transformarea lor în materii prime noi.

Articolele textile ce nu mai pot fi repurtate primesc o nouă șansă de refolosire sub formă de fibre textile sau sunt utilizate la fabricarea de produse, cum ar fi covoare, lavete, paturi industriale, materiale de protecție ori izolație pentru industria auto. Deșeurile textile se pot valorifica energetic prin incinerare, fiind o bună materie prima pentru ciment sau generarea de agent termic.

În procesele tehnologice, rezultă deșeuri textile recuperabile și nerecuperabile. În cazul primei categorii, resturile sau produsele defecte pot fi reintroduse în procesul de fabricație, se pot utiliza pentru piese mici sau alte tipuri de produse și materiale. Poliesterul este unul dintre textilele interesant pentru că, spre deosebire de bumbac, fibrele sale anorganice nu se descompun prea repede și poate fi transformat în haine noi. Nu se pot recicla resturile textile sintetice contaminate cu uleiuri și substanțe periculoase sau cele din piele sintetică. În această situație, deșeurile textile nerecuperabile se valorifica energetic.

Reutilizarea deșeurilor textile reprezintă o soluție optimă pentru companii. În acest fel, firmele se pot implică în procesul de conștientizare asupra importanței întoarcerii deșeurilor textile în procesul de producție în locul poluării mediului, creșterii consumului și irosirii lor prin eliminare. 

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 iBani
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 O nunta ca-n povesti
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    60 min
    22:30 Eu, tu si cabana din munti
    120 min
    00:30 Regina
    105 min
    02:15 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    02:45 iBani
    30 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Eu, tu si cabana din munti
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies