În continuare vom afla care sunt caracteristicile acestei băuturi originale atât de apreciată la nivel mondial.
Ce este coniacul?
Coniacul este o băutură tare care are un conținut de alcool cuprins între 38 și 50%, obținut prin distilarea anumitor soiuri de vin alb franțuzesc și învechirea produsului rezultat în butoaie de stejar. Acesta are o culoare galben-aurie, aromă fină și gust puternic, fiind considerat o marcă a rafinamentului, în ceea ce privește băuturile alcoolice din întreaga lume.
Scurta istorie a coniacului
Istoria coniacului își are începutul în primii ani ai secolului al XV-lea, când a apărut ”brandewijn”, adică vinul ars, creat de navigatorii olandezi. Aceștia distilau vinurile cumpărate din regiune Champagne și Broderies pentru a se păstra pe tot parcursul transportului naval. Brandwijn-ul era rezistent la drum, însă avea un gust foarte puternic și putea fi consumat doar diluat.
După 150 de ani, viticultorii din regiunea Cognac din Franța au distilat brandwijn-ul transformându-l într-un brandy de calitate. Odată cu trecerea timpului, tehnica distilării se perfecționează, iar în anul 1638 a fost fondată prima compania producătoare de coniac, Cognac Augier de către Philippe Augier. Datorită creșterii taxelor pentru vin, din acel an, viticultorii au început să exporte coniac.
Marile branduri de coniac, care domină și astăzi piața, au fost înființate în secolul al XVIII-lea. Jean Martell a fondat compania Martell Cognac în anul 1715. I-au urmat exemplu, deschizându-și propriile distilerii: Richard Hennessy în 1765 și Remy Martin, în 1773. În 1809 apare brandul Courvoisier.
Cum se obțin sortimentele de coniac?
Din anul 1909, pot purta denumirea de coniac doar distilatele produse din strugurii recoltați din regiune Cognac.
În procesul de pregătire a coniacului sunt prevăzute patru etape:
Cele 6 vinuri potrivite
Strugurii pentru coniac se cultivă în Franța, în departamentul Charente Maritimes în câteva sate din Dordogne și Deux Sevres. În total sunt doar 75,000 de hectare de vie.
Singurele soiuri de struguri din care se fac vinuri pentru coniac sunt:
Doar din boabele acestor struguri se obțin vinuri cu conținut redus de alcool și aciditate mare.
Gradele de calitate ale coniacului
Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) este instituția care hotărăște gradul de calitate în care se încadrează fiecare sticlă de coniac. Principalele grade de calitate sunt:
Cu o istorie de peste 6 secole, un gust extraordinar și o aromă îmbietoare, coniacul a devenit o băutură prestigioasă aflată de asemenea printre preferințele oamenilor. Din acest motiv te invităm pe Alcool Discount pentru a-ți alege sticla sau sortimentul de coniac preferat.
06:00 | Mai mult decat o familie 135 min
|
---|---|
08:15 | Lectii de viata 45 min
|
09:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 60 min
|
10:00 | Dragostea e vie 120 min
|
12:00 | Secretul meu 180 min
|
15:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|
17:00 | Lectii de viata 60 min
|
18:00 | Mama 120 min
|
20:00 | State de Romania 60 min
|
21:00 | Dragoste de primavara 120 min
|
23:00 | Iubire si razbunare 60 min
|
00:00 | State de Romania 60 min
|
01:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 75 min
|
02:15 | Mama 120 min
|
04:15 | Dragoste de primavara 105 min
|
06:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|