În continuare vom afla care sunt caracteristicile acestei băuturi originale atât de apreciată la nivel mondial.
Ce este coniacul?
Coniacul este o băutură tare care are un conținut de alcool cuprins între 38 și 50%, obținut prin distilarea anumitor soiuri de vin alb franțuzesc și învechirea produsului rezultat în butoaie de stejar. Acesta are o culoare galben-aurie, aromă fină și gust puternic, fiind considerat o marcă a rafinamentului, în ceea ce privește băuturile alcoolice din întreaga lume.
Scurta istorie a coniacului
Istoria coniacului își are începutul în primii ani ai secolului al XV-lea, când a apărut ”brandewijn”, adică vinul ars, creat de navigatorii olandezi. Aceștia distilau vinurile cumpărate din regiune Champagne și Broderies pentru a se păstra pe tot parcursul transportului naval. Brandwijn-ul era rezistent la drum, însă avea un gust foarte puternic și putea fi consumat doar diluat.
După 150 de ani, viticultorii din regiunea Cognac din Franța au distilat brandwijn-ul transformându-l într-un brandy de calitate. Odată cu trecerea timpului, tehnica distilării se perfecționează, iar în anul 1638 a fost fondată prima compania producătoare de coniac, Cognac Augier de către Philippe Augier. Datorită creșterii taxelor pentru vin, din acel an, viticultorii au început să exporte coniac.
Marile branduri de coniac, care domină și astăzi piața, au fost înființate în secolul al XVIII-lea. Jean Martell a fondat compania Martell Cognac în anul 1715. I-au urmat exemplu, deschizându-și propriile distilerii: Richard Hennessy în 1765 și Remy Martin, în 1773. În 1809 apare brandul Courvoisier.
Cum se obțin sortimentele de coniac?
Din anul 1909, pot purta denumirea de coniac doar distilatele produse din strugurii recoltați din regiune Cognac.
În procesul de pregătire a coniacului sunt prevăzute patru etape:
Cele 6 vinuri potrivite
Strugurii pentru coniac se cultivă în Franța, în departamentul Charente Maritimes în câteva sate din Dordogne și Deux Sevres. În total sunt doar 75,000 de hectare de vie.
Singurele soiuri de struguri din care se fac vinuri pentru coniac sunt:
Doar din boabele acestor struguri se obțin vinuri cu conținut redus de alcool și aciditate mare.
Gradele de calitate ale coniacului
Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) este instituția care hotărăște gradul de calitate în care se încadrează fiecare sticlă de coniac. Principalele grade de calitate sunt:
Cu o istorie de peste 6 secole, un gust extraordinar și o aromă îmbietoare, coniacul a devenit o băutură prestigioasă aflată de asemenea printre preferințele oamenilor. Din acest motiv te invităm pe Alcool Discount pentru a-ți alege sticla sau sortimentul de coniac preferat.
06:00 | Flori insangerate 120 min
|
---|---|
08:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
09:00 | Familia 60 min
|
10:00 | Cabo, iluzii in Paradis 60 min
|
11:00 | Stirile Acasa Actualitati 60 min
|
12:00 | Amor real 60 min
|
13:00 | Evadatele 120 min
|
15:00 | Stirile Acasa Magazin 60 min
|
16:00 | Fata cu ochi de onix 60 min
|
17:00 | Sub semnul iubirii 120 min
|
19:00 | Flori insangerate 120 min
|
21:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
22:00 | Familia 60 min
|
23:00 | Indragostiti din interes 60 min
|
00:00 | Amor real 60 min
|
01:00 | Capcana razbunarii 75 min
|
02:15 | Inima nu minte 180 min
|
05:15 | Stirile Acasa Magazin 45 min
|
06:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|