Sa vorbim deschis despre durerea sexuala: ce e de facut?

Sa vorbim deschis despre durerea sexuala: ce e de facut?
Citeste mai mult despre: durere sexuala, pozitii sexuale, sex
Data publicarii: 05 Noiembrie 2009

Unele femei simt durere in timpul actului sexual, iar pentru asta, exista numeroase cauze fizice sau psihologice. E destul de greu, totusi, sa precizezi de ce anume „doare” si cat „doare”, pentru ca durerea este perceputa altfel, de la persoana la persoana.

Oricum, despre durerea sexuala se stiu mai putine lucruri decat despre durerea de spate sau cea de dinti, de exemplu, pentru ca oamenii nu sunt obisnuiti sa vorbeasca deschis despre problemele sexuale si prefera sa sufere in tacere.

Cel mai important lucru de stiut, pentru toata lumea, este ca sexul nu trebuie sa doara, nu e normal sa se intample asa. Daca totusi doare, atunci acesta este rezultatul unei combinatii de factori, fizici si psihologici.

Factorii fizici sunt, cel mai adesea, boli cu transmitere sexuala, infectii urinare, rani in zona genitala sau alte disfunctii ale organismului. In acest caz, pentru a ajunge la un echilibru, e necesara o vizita la medic.

Motivele psihologice pentru care sexul devine dureros sunt mai multe:

Experiente sexuale neplacute, agresive.
Daca faci parte dintre femeile abuzate, e de inteles de ce asociezi mereu sexul cu un lucru rau si urat, iar organismul tau reactioneaza prompt si intra in alerta. Cu intelegere din partea partenerului si cu putin ajutor din partea unui psihoterapeut, poti trece peste acest obstacol. E important sa constientizezi faptul ca aceasta activitate este una dintre cele mai frumoase si mai placute parti dintr-o relatie.

Anticiparea durerii. Daca ai simtit durere in timpul actului sexual – fie din cauza unei boli, sau a unei pozitii gresite, se poate ca data viitoare sa anticipezi durerea. Astfel, nivelul de excitare poate scadea, vaginul va fi mai putin lubrifiat, iar starea ta tensionata va face ca durerea sa para si mai intensa.

Lipsa de interes pentru sex. Se intampla, intr-o buna zi sau noapte, ca tu sa nu ai chef de sex, dar partenerul tau da. Fiindca e greu sa-i refuzi avansurile, de teama sa nu-l dezamagesti, sa nu-l superi etc., vei accepta. Problema care va aparea in timp ce faceti dragoste va fi ca vaginul tau nu va fi suficient de umed, iar actul sexual poate deveni dureros, daca nu aveti la indemana un gel lubrifiant.

Ce poti face daca sexul devine dureros
Nu toate aceste sugestii vor fi valabile pentru toate femeile, insa vor fi de ajutor, pentru majoritatea lor.

1. incearca sa-ti raspunzi singura la niste intrebari:
Cand a inceput sa te doara? (sau te doare dintotdeauna, inca de la inceput?); in ce moment te apuca durerea – cand te exciti, in timpul penetrarii, e legata de orgasm?; Unde anume simti durere, in ce zona a corpului?; Ce iti place sa faci in pat si nu te doare?.

2. Exploreaza-te singura! Daca nu obisnuiesti sa te masturbezi, ar fi bine sa incepi. Partea minunata in aceasta afacere este ca poti fi cat de tandra sau dura vrei tu, pentru ca nu o sa te doara, tu controlezi totul. Foloseste un vibrator, pe care sa aplici lubrifiant, pentru a descoperi daca senzatiile penetrarii sunt tot dureroase sau, dimpotriva, teribil de placute.

3. Foloseste mult lubrifiant!
E cea mai buna si mai simpla metoda de a elimina durerea in timpul actului sexual.

4. Comunica cu partenerul! Atunci cand trebuie sa vorbiti despre o problema sexuala delicata, greu e pana faci primul pas. Apoi, lucrurile vor veni de la sine si, in mod sigur, te va intelege si va face totul, numai sa te simti tu bine.

5. Experimenteaza diverse pozitii sexuale! Pentru unele femei, durerea sexuala e rezultatul faptului ca penisul exercita o presiune mai mare intr-o anumita zona a corpului. De aceea, e bine sa incercati mai multe unghiuri de penetrare si mai multe pozitii, pana gasiti ceva care sa va placa la amandoi.

6. Mergi la un doctor! Asa, te linistesti si tu, si partenerul tau. Daca se intampla sa afli ca ai vreo problema – nu e nimic, fii multumita ca ai descoperit-o din timp, iei niste pastilute si trece!


Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Leylifer
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    75 min
    22:15 Ingeri tacuti
    45 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies