Iata cateva obiceiuri alimentare la care ar trebui sa renuntam, daca dorim sa ne mentinem silueta si sanatatea.
1. La micul dejun, o cafea si un croasant. „Este dificil sa va mentineti pana la pranz cu un asemenea mic dejun, deoarece in jurul orei 12, cand secretia de insulina este maxima, determinand scaderea glicemiei, va va creste pofta de mancare si nu va veti mai gandi la calitatea si compozitia alimentelor”, explica dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva.
Sfat: incercati sa consumati la micul dejun cereale, fructe sau branzeturi slabe alaturi de o leguma. Cornul ar fi bine sa-l pastrati doar pentru o dimineata de weekend.
2. Aveti in geanta o ciocolatica sau bomboane, in caz ca vi se face foame. Specialistii sustin ca astfel de gustari sunt cauza saritului peste mese, lucru care duce la obiceiul de a rontai in special alimente bogate caloric.
Sfat: alegeti-va mai bine alimentele si, daca mai simtiti nevoia sa rontaiti ceva intre mese, optati pentru un mar.
3. Consumati expresso concentrat, cu mult zahar si frisca. „Nu faceti decat sa va multiplicati numarul de calorii zilnice: doua lingurite de zahar in ceasca si cinci cafele pe zi sunt deja 200 calorii”, atrage atentia dr. Popescu.
Sfat: adaugati eventual indulcitori in cafea, dar fiti atenti si la cantitatea acestei bauturi, deoarece cafeina poate provoca nervozitate si agitatie.
4. La pranz, un sandvici sau pateuri. Medicul recomanda ca sandviciul sa nu aiba unt sau maioneza si ne sfatuieste sa renuntam la pateurile de orice fel, pentru ca sunt foarte bogate in grasimi.
Sfat: sandviciul ar trebui sa contina sunca si cruditati, peste sau pui cu salata, la care puteti adauga un suc natural de tomate sau grepfrut, apa plata sau minerala.
5. La serviciu, comandati carnati, carne de porc, cartofi prajiti. „Daca acest lucru se intampla rar (maximum o data la doua saptamani), nu este o problema, dar nu este recomandat sa consumati acest meniu zilnic”, subliniaza dr. Alin Popescu.
Sfat: optati pentru carne sau peste la gratar, acompaniate de legume proaspete.
6. Incepeti masa cu mezeluri sau oua cu maioneza.
Sfat: in loc de mezeluri, alegeti jambon crud sau fiert degresat, branza slaba sau un ou fiert (doar 80 calorii).
7. Consumati branza de doua ori pe zi. „Daca portia de branza de la fiecare masa este foarte generoasa, riscati sa aveti in acea zi un total caloric foarte mare si un aport crescut de grasimi saturate”, explica medicul Popescu.
Sfat: daca nu puteti sa renuntati la branza, consumati-o la micul dejun si nu depasiti 50 grame. O puteti inlocui cu branza slaba de vaci sau cu iaurt.
06:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|
---|---|
08:00 | Lectii de viata 60 min
|
09:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S2 toamna 2024 45 min
|
09:45 | MasterChef 195 min
|
13:00 | Iubiri fara hotar 180 min
|
16:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|
18:00 | Calea spre iertare 120 min
|
20:00 | State de Romania 60 min
|
21:00 | Vis de iarna 120 min
|
23:00 | Indragostiti din interes 60 min
|
00:00 | State de Romania 60 min
|
01:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S2 toamna 2024 60 min
|
02:00 | Calea spre iertare 120 min
|
04:00 | Ce se intampla, doctore? 30 min
|
04:30 | Vis de iarna 90 min
|
06:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|