Vrei sa-ti iubesti partenerul fara sa-ti faci griji? Afla ce contraceptive ti se potrivesc!

Vrei sa-ti iubesti partenerul fara sa-ti faci griji? Afla ce contraceptive ti se potrivesc!
Data publicarii: 20 Iulie 2009

Medicii ginecologi atrag atentia asupra faptului ca anticonceptionalele luate la recomandarea unei prietene sau a farmacistului duc la dereglarea nivelului hormonal din sange. Astfel, femeia care ia contraceptive orale „dupa ureche” se poate ingrasa sau ii poate creste par pe fata sau maini.

Anticonceptionalele se dau in urma unor analize de sange, iar, in plus, medicul specialist va face anamneza pacientei, adica istoricul familial al afectiunilor, pentru a nu declansa aparitia anumitor boli”, spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Anticonceptionalele pot trata diferite afectiuni
Pe piata din Romania exista mai multe tipuri de contraceptive orale, iar medicul Ruxandra Dumitrescu explica rolul fiecaruia. „Cele mai utilizate sunt anticonceptionalele monofazice, in care toate tabletele sunt identice in continut. Estrogenul este acelasi pentru toate tipurile, se numeste estradiol, si difera din punctul de vedere al cantitatii, care poate fi de 30 micrograme/tableta, adica in pilula clasica, sau de 20  micrograme/tableta in micropilula”.

Ginecologul completeaza ca, pentru pacientele cu acnee, seboree, caderea excesiva a parului, din cauza sintezei mari de androgeni, se recomanda formule anticonceptionale cu 35 micrograme zilnic, adica contraceptivele Diane 35. „Acestea se utilizeaza pe o perioada intre trei si sase luni, pana ce afectiunea tegumentara dispare. Este bine sa evitam administrarea pe termen lung a dozelor mari de estrogeni”, avertizeaza Dumitrescu.

Anticonceptionalele se recomanda si in functie de varsta femeii. „Daca pacienta este tanara, atunci sunt ideale cele precum Logest sau Mercilon, deoarece acestea sunt bine tolerate de organism si impiedica aparitia greturilor”, adauga dr. Ruxandra Dumitrescu. Anticonceptionalele Yaz sunt recomandate femeilor care sufera de sindromul premenstrual neplacut, adica de dureri insuportabile. „Aceste contraceptive orale se iau continuu, folie dupa folie. Avantajul acestui produs este scaderea spectaculoasa a durerilor menstruale, iar doza mica de hormoni duce la scaderea riscului de aparitie a edemelor sau a cresterii in greutate”, explica dr. Dumitrescu.

Evitati pauzele de anticonceptionale
Dr. Ruxandra Dumitrescu spune ca aceste contraceptive din secolul XXI nu afecteaza ficatul, iar pauza trebuie evitata, mai ales daca nu ne dorim o sarcina. „Pilulele se pot folosi de la inceputul vietii sexuale pana la menopauza. Nu trebuie sa facem pauze daca toleram bine un anumit tip de contraceptie. E bine sa incepem cu micropilule, pentru ca doza mica per tableta este lipsita de reactii adverse si complicatii”, spune medicul ginecolog. Specialistul completeaza ca, daca toleranta este buna, nu se vor schimba, nu se face pauza. Daca apar sangerari mici, zilnice, medicul va schimba cu alte tipuri de anticonceptionale. Singura perioada in care este recomandata pauza de anticonceptionale este cea in care se urmareste obtinerea unei sarcini.

Afla mai multe informatii despre acest subiect din "Gandul"!

IMPORTANT: Nu lua niciodata anticonceptionale fara recomandarea unui medic ginecolog care ti-a facut toate analizele necesare in prealabil!

Program Acasa TV
  • Miercuri
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Leylifer
    60 min
    08:45 Ingeri tacuti
    75 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Scrisoarea de adio
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies