De ce exista E-uri in alimente si bauturi

De ce exista E-uri in alimente si bauturi
Data publicarii: 04 Iunie 2014

Intr-un ritm de viata tot mai alert, lumea alege din ce in ce mai des alimente tinand cont de confort si preturi convenabile. Vrem  o varietate cat mai mare de produse  savuroase, cu textura apetisanta, proaspete, si de multe ori ignoram ce e mai important : siguranta pentru consum . 

Expertii in alimentatie  incearca, de cateva decenii, sa descopere metode sigure si eficiente de conservare, mentinere sau imbunatatire a culorii, gustului si texturii alimentelor si bauturilor pe care le consumam, pe parcursul a cateva saptamani sau chiar luni. Sau sa ofere gustul dulce cu un numar scazut sau chiar fara calorii. Aditivii alimentari, spun ei, sunt o solutie in acest sens.  

Cat de sigure sunt E-urile 

Aditivii alimentari sunt acele ingrediente adaugate alimentelor sau bauturilor pentru a le oferi siguranta pentru consum sau pentru a le pastra anumite caracteristici. Au asadar utilizari diferite, iar printre cei mai cunoscuti sunt colorantii, conservantii, stabilizatorii (care opresc separarea ingredientelor), agentii de gelificare, corectorii de acididate, potentiatorii de aroma sau indulcitorii.

Unii dintre ei provin din surse naturale, cum ar fi licopenul din rosii. De fapt, aceste legume contin  sapte tipuri diferite de E-uri, insa pentru ca nu au fost adaugate in mod artificial, nu poarta denumirea E, dar  au aceleasi functii si organismul le metabolizeaza la fel.  Alti aditivi naturali sunt glicozidele steviol din planta stevia.

Mai mult, organismul uman creeaza natural in jur de 20 de E-uri.

Alti aditivi sunt artificiali insa. Sau sa luam exemplul  E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C, care, desi poate fi obtinut in mod natural, este creat de om, din motive tehnologice.   

Cine decide ce e bun pentru noi

In Europa, siguranta pentru consum a aditivilor alimentari este supusa evaluarii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.  Aceasta ia in considerare toate informatiile disponibile pentru a stabili  pentru fiecare aditiv Doza Zilnica Acceptata (DZA). 

DZA inseamna cantitatea dintr-un anumit aditiv, pe care un individ o poate consuma zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara a reprezenta un risc pentru sanatatea sa.   

Comisia Europeana poate aproba aditivul respectiv, stabilindu-i nivelul maxim, in functie de categoria produsului in care este folosit, numai dupa ce a fost declarat de catre EFSA sigur pentru consum.  Apoi,  fiecaruia ii atribuie un cod numeric unic, pentru a fi mai usor de clasificat. Denumirea E reprezinta „Europa”.   

Important este ca atunci cand alegi un produs de pe raftul magazinului sa citesti foarte bine eticheta si sa spui da alimentelor sanatoase. Aici ai lista E-urilor aprobate pentru consum: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/additives.htm

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    135 min
    19:15 Flori insangerate
    120 min
    21:15 Capcana razbunarii
    60 min
    22:15 Familia
    60 min
    23:15 Indragostiti din interes
    60 min
    00:15 Amor real
    60 min
    01:15 Capcana razbunarii
    60 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies