Somnul, un bun prieten al copilului tau

Somnul, un bun prieten al copilului tau
Citeste mai mult despre: somn, copii
Data publicarii: 22 Mai 2012

Cei mai multi dintre voi stiti ca somnul are rolul sau in dezvoltarea sanatoasa a micutilor. Ceea ce, poate, mai putina lume constientizeaza este ca subiectul unui somn sanatos pentru copil nu se rezuma la durata somnului si la lipsa zgomotului din camera de somn.

Haideti sa patrundem, impreuna, in tainele somnului la copii, ca sa aflam care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont si ce importanta specifica au ele.

1)    In camera cu parintii sau separat?

Pentru fiecare copil vine un moment (de obicei in intervalul de varsta 2 – 4 ani) din care este mai bine sa doarma singur, preferabil intr-o camera separata. Acest lucru il va ajuta pe micut sa capete incredere in sine, sa se invete a nu mai depinde totalmente de voi. Momentul schimbarii poate fi delicat: ramaneti fermi, asigurandu-l insa de toata dragostea voastra si aratandu-i ca ii sunteti permanent aproape. Schimbarea va va ajuta si pe voi, in viata de cuplu.

2)    “Ba mi-e frica de Bau-Bau…”

De la varsta de 2-3 anisori, copilul vostru poate incepe sa se teama de intuneric. Teama de animale salbatice poate sa apara incepand de la 3 ani. Pe la 5-6 anisori nelinistile micutului isi pot gasi sursa in fantome, ucigasi, fiinte supranaturale periculoase etc.
Cum il puteti goni pe Bau-Bau din imaginatia puiului vostru?

Lasati-i la indemana un intrerupator aproape de patut, astfel incat sa poata deschide lumina atunci cand ii este teama. Acest lucru il va alunga, de obicei, si pe “Bau-Bau”. Explicati-i cu blandete – daca este cazul – ca in casa nu poate patrunde nicio fiinta malefica, si ca voi ii sunteti mereu aproape. Nu in ultimul rand, feriti-l de desenele animate agresive, inspaimantatoare si crutati-va micutul de “nevinovatele” povestioare cu tenta horror… Invingand umbrele intunericului, copilul vostru va avea un somn linistit, iar cosmarurile nu vor deveni un chin la ordinea… noptii. Puiul va fi mai deschis in relatiile cu cei din jur, mai odihnit si plin de viata!

3)    Cat de cald sa fie in dormitor?
Temperatura din dormitorul puiului este importanta pentru asigurarea unui somn profund si relaxat. Optim este sa mentineti o temperatura de 17-18 grade (doar cu putin mai mica decat cea ideala pentru adulti). Aveti grija, deci (exceptand cazurile in care este racit), ca in camera sa nu fie prea cald.

4)    Este somnul de zi obligatoriu pentru micut?
Nu si dupa varsta de 3-4 ani. Dupa aceasta varsta, nu il “stimulati” sa doarma in timpul zilei daca el nu mai simte nevoia.

5)    Care sunt caracteristicile “saltelei ideale” pentru copil?
Salteaua ar trebui sa fie adaptata copilului ca si dimensiuni, astfel incat deformarile ei sa-i fie naturale puiului. Alegeti o saltea potrivit de tare, astfel incat sa ii asigure o sustinere buna, evitand, in acelasi timp, disconfortul unei suprafete dure. Saltelele “cu memorie”, care se adapteaza formei si pozitiei corpului, sunt cele mai indicate in special pentru copii, deoarece scheletul lor, in crestere, este mai fragil.

6)    Sindromul apneei obstructive in somn (SAS) poate degrada pe termen lung sanatatea copilasului. Ce solutii avem?
SAS apare si se dezvolta din 3 cauze majore: obezitatea, dilatarea amigdalelor (cauzata de amigdalite) si sustinerea defectuoasa a capului si gatului. Intreruperile dese ale respiratiei micutului reduc alimentarea cu oxigen a organismului, putand afecta in special creierul. Oboseala copilului vostru din timpul zilei, dificultatile de concentrare si greutatea de a memora pot fi semne ale somnului de proasta calitate si, coroborate cu obezitatea, amigdalitele sau/si pozitia “chinuita” a gatului in timpul somnului pot sa va indice sindromul apneei obstructive in somn.

Solutiile pe care le aveti la indemana sunt:
- reducerea greutatii copilului printr-o dieta corecta, specifica varstei, sustinuta de miscare;
- minimizarea duratei in care amigdalele sunt inflamate, printr-un tratament adecvat;
- asigurarea unei sustineri corespunzatoare a trunchiului superior si capului cu ajutorul unei saltele si al unei perne de calitate. Acest lucru ii va prinde foarte bine micutului si daca principalele cauze tin de obezitate si/sau amigdale inflamate.

7)    Pregatiti-va copilul pentru somnul de noapte

Aceasta inseamna ca activitatile din ultimele 2-3 ore dinaintea somnului sa nu il solicite intens (mental si/sau fizic). Pregatirea de culcare ar trebui sa fie ca un ritual – relaxanta, mereu la fel.
Important: somnul de calitate va ajuta micutul sa:
- se dezvolte corespunzator din punct de vedere fizic, construindu-si un corp sanatos, rezistent si apropiindu-se de potentialul genetic maxim al inaltimii;
- invete mai usor si sa fie mai “prezent”. Somnul ajuta memoria si capacitatea de concentrare, iar aceste aspecte sunt cruciale in cazul copiilor!
- isi atinga, la varsta adulta, maximul functiilor cognitive inscrise in ADN;
- se bucure mai intens de viata!

Mai multe informaţii despre importanţa somnului găsiţi pe www.dormeo.ro! În plus, cumpără până pe 30 iunie produse Dormeo în valoare de peste 300 de lei şi primeşti CADOU acasă mascota Dormelina.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies