100.000 de femei au fost mutilate dupa avort - VIDEO

100.000 de femei au fost mutilate dupa avort - VIDEO
Citeste mai mult despre: avort, comunism, femei mutilate, Povestiri adevarate
Data publicarii: 28 Septembrie 2011

Peste o suta de mii de femei pot spune astazi o poveste cumplita, din vremea comunismului. Sunt femeile care au ramas mutilate pe viata, pentru ca si-au provocat singure un avort sau au facut intreruperi de sarcini in conditii mizere.

Aproximativ zece mii de femei au murit incercand sa scape de o sarcina nedorita. Un adevarat genocid, spun medicii. In urma cu 22 de ani, avortul era un subiect tabu, despre care se vorbea in soapta, pe la colturi. Femeile erau niste masini de produs copii iar cele care se impotriveau riscau enorm.

Printre ele, si femei celebre... Tora Vasilescu, Zina Dumitrescu, Mihaela Constantinescu sau Carmen Serban. Ele sunt cateva dintre cele care si-au amintit ororile acestei legi care le-a impins la granita dintre viata si moarte.

Au trecut 22 de ani de la revolutie. Regimul comunist nu mai este. Legea care interzice avortul a disparut si ea demult, dar au ramas in schimb sute de povesti, drame ale femeilor care au prins acele vremuri. In anul 1966 Ceausescu a incercat o fortare a natalitatii. Devenise de datoria fiecarei femei fertile sa aduca pe lume copii, sa ajute partidul la crearea "omului nou". Femeile deveneau astfel un fel de masini de produs copii.

Tania Gomoiu este una dintre victimele decretului 170, una dintre femeile care au indurat, au suferit in tacere si  s-au supus fara voia lor unei legi votate de barbati. In 1979 avea putin peste 20 de ani. De-abia terminase facultatea, se casatorise si avea o fetita de un an si trei luni. Inevitabilul s-a produs. Si-a dat seama ca este din nou insarcinata.

Cele mai multe dintre femei faceau intreruperi de sarcina acasa. Stiau ca se expun unor riscuri uriase. In cel mai sumbru scenariu ar fi putut sa moara sau sa putrezeasca in inchisorile comuniste. Aceasta varianta li se parea pe atunci mai buna decat sa aduca pe lume un copil pe care sa-l lase la cresa de la doua luni, pe care sa-l chinuie cu mancare putina si proasta, in frig. Asa ca niciuna nu sufla o vorba despre intreruperile de sarcina care aveau loc acasa, despre femeile care mureau zilnic din cauza avorturilor ilegale. In spatele usilor inchise se consumau adevarate drame.

La 12 ore dupa tentativa esuata de avort, Tania era in stare grava. Viata se scurgea din ea cu fiecare picatura de sange. A fost plimbata dintr-un spital intr-altul. Medicii i-au spus ca nu mai are mult de trait asa ca nu vroiau s-o opereze. Era un alt caz pierdut, o alta femeie care urma sa plateasca cu viata nesupunerea ei . Un medic a incercat totusi sa faca ceva. Tania a reusit sa scape cu viata, dar aceasta experienta a marcat-o pentru totdeauna .

In primii doi ani de la interzicerea avorturilor, Ceausescu reusise sa dubleze rata natalitatii in Romania. In fiecare spital se aflau, pe langa medici, procurori si militieni care aveau grija sa nu fie intrerupta vreo sarcina. De cele mai multe ori stateau in saloane si intrau cu doctorii in sala de operatii. Trusele de chiuretaj erau numerotate. Asa puteau controla mai bine natalitatea si isi exercitau dreptul de viata si de moarte asupra pacientelor. Cele care scapau cu viata stiau ca le asteapta o lunga perioada de anchete.

Program Acasa TV
 • Joi
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Favorul
  60 min
  09:00 Sarutul otravit
  60 min
  10:00 Norocul lui Loli!
  120 min
  12:00 Taramul sperantei
  60 min
  13:00 Juramantul - povestea continua
  120 min
  15:00 Pamantul, Soarele si tu
  120 min
  17:00 Norocul lui Loli!
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Favorul
  60 min
  22:00 Sarutul otravit
  60 min
  23:00 Pazeste-ma de mine!
  60 min
  00:00 Taramul sperantei
  60 min
  01:00 Povestea de pe insula
  300 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies