Generatia in blugi este in doliu dupa ce poetul Adrian Paunescu s-a stins din viata - VIDEO

Generatia in blugi este in doliu dupa ce poetul Adrian Paunescu s-a stins din viata - VIDEO
Data publicarii: 05 Noiembrie 2010

Poetul Adrian Paunescu s-a stins, azi-dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca. Diabetul de care suferea i-a afectat mai multe organe. Desi a luptat pana la epuizare, inima i-a cedat, in cele din urma. Medicii au consemnat decesul la ora 7 si 15 minute. Adrian Paunescu avea 67 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Omul care a inflacarat spiritul patriotic si a adus poezia si muzica in inimile a mi-li-oa-ne de tineri in regimul comunist va arde mereu in sufletele celor care au crescut cu spectacolele si versurile sale.

Adrian Paunescu a fost un om controversat. Acuzat de unii ca ar fi slavit conducerea comunista, iubit de altii pentru ca a sadit valorile nationale in inimile unui popor intreg, Adrian Paunescu va ramine pururi viu prin Cenaclul Flacara, un fenomen artistic si social care a unit o generatie intreaga.

Noi nu am avut Woodstock. Nu i-am avut pe Janis Joplin, Bob Dylan sau Joan Baez. Noi am avut Cenaclul Flacara. I-am avut pe Vasile Seicaru, Tatiana Stepa sau Florian Pittis. Ei ne-au cantat despre pace, lupta pentru libertate sau iubirea de oameni.

Din 1973, de la infiintarea sa, Cenaclul Flacara a adunat peste 1500 de spectacole in piete, camine culturale, sali de sport sau stadioane. Mii de oameni veneau sa recite si sa fredoneze impreuna versurile marilor poeti condusi de vocea grava a lui Adrian Paunescu.

Zeci de mii de tineri asteptau saptamini intregi ca Cenaclul sa ajunga si in orasul lor. Indurau apoi frigul, ploaia, ore in sir pentru a intra la spectacolele lui Paunescu si a canta la unison despre pustoaica in venele careia curgea sange de vipera

Cenaclul Flacara a lansat zeci de tineri. O multime de artisti consacrati au crescut pe scenele sale. De la Stefan Hrusca la Victor Socaciu, de la Ducu Bertzi la Nicu Alifantis, de la Anda Calugareanu la Doru Stanculescu, de la Mircea Vintila la Dan Andrei Aldea...

O Romanie intreaga asculta saptaminal la radio transmisiunile in direct de la spectacolele Cenaclului Flacara. Se cinta despre iubire, se cinta despre pacea mondiala, despre marii eroi ai neamului, despre Eminescu sau despre dragostea de parinti.

Cenaclul Flacara a insemnat mai mult decit o simpla manifestare artistica. Devenise un adevarat fenomen social. Influenta poetului pe linga mai marii regimului era notorie, iar oamenii il asaltau pe Adrian Paunescu dupa spectacole cu scrisori si biletele, cu rugaminti si cereri administrative legate de butelii, de apartamente sau apa calda.

"Daca sufletul tau intelege, De la rock pan-la imnuri si rugi, Te salut, tineret in adidasi, Te salut, generatie-n blugi!".
Asa ii intampina Adrian Paunescu pe miile de tineri care umpleau salile pina la refuz. Filmul de 70 de minute, "Te salut, generatie in blugi", realizat la mijlocul anilor 80 despre fenomenul Cenaclului Flacara a fost interzis de autoritatiile comuniste. Unii spun ca motivul ar fi fost teama ca tineretul in care ardea flacara aprinsa de Paunescu ar putea scapa de sub control. Altii, ca popularitatea lui Paunescu i-ar fi facut pe unii dintre liderii comunisti sa se simta amenintati sau invidiosi. Cert este ca Cenaclul Flacara a fost interzis definitiv in 1985 dupa busculada produsa la spectacolul de pe stadionul Petrolul din Ploiesti, in urma caruia ar fi murit citiva oameni.

A fost o oaza de libertate in marea cenusie si trista a comunismului spun astazi unii. A fost propaganda si un mod de a controla fierberile tinerilor, spun altii. Nimeni nu poate contesta insa faptul ca a fost un fenomen unic prin care poeziile marilor autori ajungeau direct in sufletul oamenilor. Un fenomen de masa care, in lipsa unor contraoferte, i-a facut pe tinerii de atunci sa fie uniti, sa fie romani, sa simta ca exista si altceva.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies