Ioana Radu - pagini de legenda - partea a II-a - VIDEO

Ioana Radu - pagini de legenda - partea a II-a - VIDEO
Data publicarii: 24 Iunie 2010

"Pentru mine, marturisea artista, romanta este ratiunea de a fi! Am iubit-o, am cantat-o, am adunat-o si am risipit-o". Prietenii, colegii de scena, au pretuit-o enorm si au respectat-o pentru ceea ce era si va ramane pentru totdeauna: o adevarata regina a romantei.

Ioana Radu nu a fost niciodata pasionata de teoria muzicala. Se incurca in note si solfegii, ii era greu sa inteleaga toate acele semne insirate pe portativ. Se nascuse insa cu o voce fermecatoare, care avea sa imblanzeasca inima rigida a profesoarei de muzica. Nici nu visa, de fapt, sa devina cantareata, isi dorea in schimb sa devina invatatoare si sa le insufle copiilor iubirea pentru muzica. Dumnezeu ii pregatise insa drumul.

Jeana avea 11 ani cand a simtit mai mult ca oricand ca menirea ei este sa cante. Facea adevarate spectacole pe scena salii de festivitati a liceului "Elena Cuza". Dadea viata romantelor adunate in anii copilariei, de la lautari, uimea deja lumea.

Ioana Radu o idolatriza pe Maria Tanase. Primise in dar, dupa terminarea liceului, un aparat de radio cu galen, la care asculta neincetat cantecele ei. O inspira, ii dadea curaj, ii intarea dorinta de a ajunge si ea ... ACOLO. Iar viata ei avea sa urmeze acelasi drum, al afirmarii.

Dupa o noapte de Revelion, Ioana Radu ramane singura in camera ei pustie si ia o decizie radicala. Isi face bagajul si pleaca spre Bucuresti, hotarata sa isi ia soarta in propriile maini. Avea 19 ani cand indrumatorul ei, marele cantaret Petre Alexandru, a sfatuit-o sa se inscrie la Concursul Radiodifuziunii Romane.

Numarul 513 avea sa ii poarte noroc, pe scena pe care au cantat 800 de artisti. Doar doua artiste au castigat trofeul: Ioana Radu si Rodica Bujor. Marele premiu: o invitatie la teatrul de revista, unde canta Maria Tanase. Visul i se implinise.

Ioana Radu devenise deja cunoscuta. Lumea o adora, amutea la spectacolele ei. Trei ceasuri de canta pe scena, oamenii pastrau o liniste adanca, umiti de minunea care se consuma in lumina reflectoarelor. Iar Ioana Radu ii rasplatea inzecit.

A facut spectacole de neuitat, pe aceeasi scena pe care au cantat Gica Petrescu, Petre Gusti, Rodica Bujor, Jean Moscopol, Maria Lataretu, Grigoras Dinicu... Discurile ei se vindeau ca painea calda.

1941. Un an cumplit: saracie, razboi, interdictii. Un an in care muzica aproape ca a amutit. Dupa trei ani, insa, pacea revine in Europa, iar muzica reinvie si ea. Ioana Radu readuce bucuria in sufletele romanilor, cantand in micile scene ale cinematografelor. "Romanta se canta in asa fel incat sa plangi razand si sa razi plangand", spunea Ioana Radu. Iar oamenii o adorau pentru ceea ce le daruia.

"La romante e mai mestera decat mine", marturisea Maria Tanase.
O admira pe Ioana Radu si canta mandra alaturi de ea. Au facut impreuna turnee memorabile, in tara si peste hotare. Ioana Radu era pe scena cand a aflat de moartea idolei si prietenei sale. A lacrimat, dar nu s-a oprit din cantat.

Anii au trecut, iar Ioana Radu stransese 70 de primaveri. Si... 50 de ani de cariera. Un spectacol nemaivazut avea sa adune la un loc toti maestrii romantei. Cu aceasta ultima amintire Ioana Radu a plecat, in 1990, langa cei care cantau pe estrada ingerilor.


Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies