Scenariul celei mai mari catastrofe aviatice petrecute in Romania, la Tuzla! VIDEO

Scenariul celei mai mari catastrofe aviatice petrecute in Romania, la Tuzla! VIDEO
Data publicarii: 06 Iulie 2010

Se scrie, cu mult amar, una dintre paginile blestemate ale istoriei Romaniei de dupa Revolutie. 12 suflete au pierit, la Tuzla, in cea mai mare tragedie aviatica din ultimii ani. Aproape cat numarul militarilor pe care i-am pierdut in razboaiele din Irak si Afganistan.

Doar doua persoane au scapat din infern. Traiesc pentru a duce mai departe povestile nespuse ale camarazilor disparuti. Opt militari de la Fortele Navale faceau parte din unitatea speciala, iar citiva dintre ei se pregateau sa plece in misiune pe frontul de lupta.

Ceilalti... erau de la faimoasa scoala de aviatie de la Bobocu, din Buzau.  Printre ei, chiar co-man-dan-tul unitatii, comandorul Nicolae Jianu, dar si singura femeie-pilot pe avionul AN 2, Lavinia Guita.

Era o zi obisnuita de zbor. Cei 14 militari, antrenati pentru misiuni speciale, urmau sa faca un nou salt, un exercitiu de rutina. La 17.38 au decolat, insa doua minute mai tarziu s-au prabusit pe aerodromul din Tuzla.

Un echipaj SMURD a fost redirectionat, de la Iasi, catre Tuzla. Ramasitele avionului erau imprastiate pe o distanta de cateva zeci de metri, iar flacarile imense prevesteau tragedia. Echipajele de interventie au adunat, rand pe rand, cadavrele a 11 dintre cei 14 militari. 3 dintre ei, care supravietuisera ca prin minune, au fost transportati de urgenta la Spitalul Militar din Bucuresti.

Unul din cei trei supravietuitori, Liviu Antim, a murit in cursul noptii, la numai 27 de ani. Medicii au reusit sa restabileasca starea celorlalti doi supravietuitori, capitanul Daniel Barsan si maistrul militar Marius Nazare.

Rudele celor pieriti in groaznicul accident au stat ore in sir pe aerodromul de la Tuzla, sperand parca intr-o minune, in timp ce familiile supravietuitorilor se rugau neincetat in fata spitalului.

Detaliile zborului fusesera puse la punct de militarii care trecusera de nenumarate ori prin astfel de exercitii. Fiecare dintre ei stia cat de mult conteaza fiecare amanunt, fiecare surub, fiecare curea sau buton declansator al parasutei. Si totusi, in acea zi au urcat cu un om mai mult la bord.

Si totusi, este greu de crezut ca o persoana in plus ar fi putut cauza accidentul. Greutatea normala la decolare este de 4.800 de kilograme, iar cea maxima nu trebuie sa depaseasca 5.500 de kilograme. Teoretic, un singur om n-ar fi putut face diferenta.

In prezent, exista 6.000 de aeronave de acest tip in Romania, folosite de operatori civili. In 1977 AN-2 a intrat in serviciul Fortelor Aeriene Romane, iar astazi, este folosit in special pentru antrenamentul parasutistilor.


Comandorul Nicolae Jianu (49 de ani)

Locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche (34 ani)

Locotenent Lavinia Guiţă (26 ani)

Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (43 de ani)

Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu (34 de ani)

Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi (36 de ani)

Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc (29 de ani)

Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman (26 de ani)

Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu (22 de ani)

Fruntaşul Cosmin Furtună (28 de ani)

Soldatul Cosmin Florescu (25 de ani)

Locotenentul Liviu Antim (27 de ani)

Cu totii erau pasionati de zbor. Iubeau cerul, adrenalina, meseria de militar. Lavinia era singura femei pilot. Avea doar 26 de ani, dar era facuta pentru aceasta meserie. Ajunsese unul dintre cei mai apreciati militari

Maistrul Nicolae Jianu, cel mai varstnic membru al echipajului, zbura de peste 20 de ani. A pilotat prima oara in urma cu mai bine de 20 de ani, la Boboc. De trei ani, conducea Scoala de Aplicatie a Fortelor Aeriene. Era pasionat de ceea ce facea, spun cei care l-au cunoscut si isi iubea elevii ca pe proprii copii. Fiecaruia i-a daruit cate o bicatica din pasiunea pentru zbor.

Copilotul Lavinia Guita, locotenentul Liviu Antim, capitanul Daniel Balasanu si maistrul militar Marius Nazarea au reusit sa iasa din aeronava incinsa de flacarile ucigase. Lavinia ajunsese in fata avionului cand o explozie a cuprins-o carbonizand-o.

Mama lui Constantin Sarman, parasutistul de numai 26 de ani, a inlemnit cand a vazut avionul fumegand, pe aerodrom. Cu inima franta, abia a mai avut puterea de a-si plange fiul. Isi pierduse si cel de-al doilea copil, dupa ce baiatul ei mai mare a fost impuscat de un ofiter baut.


Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 ProVerde
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Dragoste si design
    120 min
    12:00 Numai langa tine
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    105 min
    21:45 Ceva despre mine
    120 min
    23:45 Numele meu e Riza
    60 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    03:00 ProVerde
    30 min
    03:30 Lectii de viata
    45 min
    04:15 Ce se intampla, doctore?
    15 min
    04:30 Ceva despre mine
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies