Ce s-a ales de averea lui Michael Jackson la 15 ani de la moartea lui?

Ce s-a ales de averea lui Michael Jackson la 15 ani de la moartea lui?
Autor: Alexandra Simion Data publicarii: 05 Iulie 2024

Regele muzicii pop avea o datorie de 500 de milioane de dolari, după exorbitantele pregătiri ce le făcuse pentru turneul său extraordinar, „This is It”.

Michael Jackson avea un munte de datorii când a murit în 2009. Diversele documente judiciare obținute de revista „People” susțin că Regele muzicii pop datora peste 500 de milioane de dolari către mai mult de 65 de creditori, chiar înainte de a muri. Jackson avea „mai mult de o jumătate de duzină de procese în curs în întreaga lume” și mai mult de „65 de cereri ale creditorilor au fost depuse la succesiune, ceea ce a generat cereri suplimentare, dintre care câteva au dus la litigii”, se arată în documente.

Avocații executorilor testamentari ai lui Michael Jackson, de la moartea căruia s-au împlinit acum 15 ani, au declarat că, în 2009, conturile creatorului hitului „Thriller” erau „în dezordine”, până la punctul de a ajunge la acea datorie de un milion de dolari.

 

„Jackson făcuse cheltuieli substanțiale în legătură cu pregătirile pentru turneul său de concerte, «This Is It»“, potrivit documentului depus la Curtea Superioară din comitatul Los Angeles după moartea cântărețului. Executorii testamentari ai lui Jackson au reușit să renegocieze și să restructureze aranjamentele financiare, inclusiv un acord cu Sony cu privire la drepturile pe care aceasta le avea de a publica muzică a diverșilor artiști, la „rate ale dobânzii substanțial reduse”, pentru a evita alte pierderi și mai diminua din datorii.

Tranzacția de 750 de milioane de dolari a permis Sony să achiziționeze Sony/ATV, care deținea drepturile pentru aproape 3 milioane de melodii celebre ale unor artiști precum John Lennon și Paul McCartney, David Bowie și Taylor Swift.

În ciuda rezolvării acestor probleme financiare, se pare că moștenirea lui Michael Jackson datorează încă o sumă semnificativă de bani, deoarece „există în continuare probleme comerciale, fiscale și juridice dificile cu care executorii judecătorești și avocații lor continuă să se lupte”.

La 15 ani de la moartea sa, nici copiii săi Prince, 27 de ani, Paris, 26 de ani, și Bigi, 22 de ani, nici mama lor, Katherine, 94 de ani, nu au primit banii din fondul său. Potrivit documentelor obținute de „People”, „fondurile mamei lui Michael Jackson, Katherine, și ale celor trei copii ai săi, Paris, Prince și Bigi, nu pot fi finanțate până când nu este rezolvată o dispută în curs de desfășurare între averea sa și Fisc, spun executorii testamentari într-un nou document legal”.

Foștii săi contabili susțin că datoriile au survenit și ca urmare a stilului său de viață extravagant și a cheltuielilor excesive. Printre cheltuielile sale notabile se numără 17 milioane de dolari pentru achiziționarea Ranch-ului Neverland, 5 milioane de dolari pe an pentru întreținere, 20 de milioane de dolari pentru soluționarea unui caz de molestare a copiilor și zeci de milioane de dolari pe avocați, agenți și proiecte neprofitabile.

Pentru a-și menține stilul de viață, Jackson a contractat un împrumut de 380 de milioane de dolari de la Bank of America, folosind drept garanție participația sa la Sony/ATV.

Totuși, ce s-a întâmplat cu averea lui Michael Jackson? După moartea sa, megastarul a continuat să genereze profituri. Se vorbește de mai mult de 2 miliarde de dolari. Acest lucru l-a făcut cel mai bine plătit dintre toți artiștii decedați, potrivit „Forbes”. De data aceasta, principalul conflict nu este între moștenitorii artistului, ci între averea lui Michael Jackson și IRS (agenția americană de colectare și aplicare a taxelor), care nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la valoarea reală a averii artistului. Astfel, în urmă cu trei ani, moștenitorii au contestat evaluările IRS și au câștigat în instanța fiscală! Dar bătălia juridică este departe de a se fi încheiat, deoarece valoarea finală a averii nu a fost încă stabilită în scopuri fiscale. Acest lucru s-a întâmplat deoarece avocații moștenitorilor au depus o cerere de reconsiderare a valorii Mijac (catalogul muzical al lui Michael Jackson deținut de Sony Music).

FOTO: Profimedia

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    10:00 Vecinul din vacanta
    120 min
    12:00 Numai langa tine
    180 min
    15:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Calea spre iertare
    120 min
    20:00 Regina
    105 min
    21:45 Manualul fericirii
    105 min
    23:30 Dulce razbunare
    60 min
    00:30 Regina
    105 min
    02:15 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    03:15 Lectii de viata
    60 min
    04:15 Manualul fericirii
    105 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies