La Povestiri adevarate: Marturia unei mame care a reusit sa-si salveze copiii din infernul razboiului

La Povestiri adevarate: Marturia unei mame care a reusit sa-si salveze copiii din infernul razboiului
Citeste mai mult despre: Alina Tamboura, Palestina, Povestiri adevarate
Data publicarii: 12 Ianuarie 2009

Alina Tamboura este o mamă care a îndurat foamea, a trăit clipe de coşmar, dar în cele din urmă a reuşit să-şi salveze copiii din infernul războiului. Ea şi-a adus copiii în România, ACASĂ, singurul loc în care găsim alinare la vreme de restrişte.

În urmă cu 18 ani, Alina s-a îndrăgostit de Nahed, un tânăr palestinian, student la facultatea de medicină. Cei doi s-au căsătorit şi, după ce Nahed a terminat facultatea, şi-a luat soţia şi au plecat împreună în Palestina.

El lucra ca medic militar, iar era profesoară de muzică la un teatru pentru copii. Între timp s-au angajat la orchestra televiziunii din Palestina. Alina şi Nahed au muncit din greu şi au reuşit să-şi facă un rost în viaţă. Împreună au trei copii: un băiat şi două fete. Nici un sacrificiu nu i s-a părut Alinei prea mare atunci când a fost vorba despre familia ei dragă, aşa că nu a ezitat nici o clipă atunci când s-a hotărât să-şi schimbe religia. Ea spune că şi-a dorit să devină musulmancă, pentru că aşa a simţit.

Războiul a distrus multe familii şi multe vieţi. După principiul dominoului, speranţele oamenilor s-au năruit una câte una. Alina a simţit că singura ei şansă este să fugă. Numai aşa şi-a putut salva copiii! Numai aşa a putut scăpa din infern!

Pentru Alina şi familia ei, a fost o adevărată aventură să ajungă acasă. Au încercat să fugă de două ori, dar în zadar. De-abia a treia oară au ruşit să se alăturie unui convoi de refugiaţi. Drumul lor a fost un drum al groazei, presărat cu lacrimi amare. Moartea îi pândea după fiecare colţ. Se temeau pentru vieţile copiilor lor şi nu-şi doreau decât să-i ştie în siguranţă.

Alina a crezut că toate necazurile s-au terminat în clipa în care a ajuns la aeroport, dar a aflat că ea şi familia ei nu pot părăsi ţara groazei decât după ce îşi vor plăti singuri drumul şi vor scoate din buzunar 1.800 de euro.

După ce au ajuns acasă, Alina şi familia ei au simţit solidaritatea şi bunătatea românilor. Vecinii şi prietenii le-au sărit în ajutor. Suferinţa lor a făcut multe inimi să vibreze.

Prin legătură telefonică, Alina Tamboura a spus că a trăit un adevărat coşmar acolo. Copiii ei sunt foarte fericiţi că au scăpat de acolo, dar băiatul este încă înspăimântat. Alina simte că până acum copiii ei au fost blocaţi, anesteziţai, iar acum pare că au înviat. Fetiţa nu mai ştia cum o cheamă, băiatul a rămas şocat, nu o să uite niciodată prin ce au trecut, dar sunt fericiţi că au ajuns acasă şi că sunt bine.

Musulmanii care au murit nu mai au parte nici de priveghi, nici măcar de pânza necesară pentru înmormântare. Este un adevărat infern, spitalele sunt pline de răniţi, e o mizerie şi o sărăcie cruntă şi moartea bântuie peste tot.

Giham spune că are coşmaruri tot timpul şi că mesajul ei către politicieni este să se trezească, pentru că este păcat că mor atâţia oameni nevinovaţi.

Adina Bănărescu spune că, atâta timp cât mor copii, nu contează naţionalitatea lor, trebuie să nu închidem ochii şi să nu ne prefacem că nu vedem, mai ales că şi noi am trecut prin aşa ceva, când femei şi copii au fost executaţi în Timişoara, după Revoluţia din 1989.

Citeşte mai multe despre conflictul din Fâşia Gaza pe stirileprotv.ro!

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    10:00 Iubitul meu, printul
    120 min
    12:00 Secretul meu
    180 min
    15:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Mama
    120 min
    20:00 State de Romania
    120 min
    22:00 Iubire si razbunare
    120 min
    00:00 Gustul infrangerii
    60 min
    01:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    02:00 Mama
    120 min
    04:00 Iubitul meu, printul
    105 min
    05:45 Ce se intampla, doctore?
    15 min
    06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
Modifică setările cookies