Descoperiti cum aratau si ce faceau starurile manelelor de azi, in urma cu 20 de ani - VIDEO

Descoperiti cum aratau si ce faceau starurile manelelor de azi, in urma cu 20 de ani - VIDEO
Data publicarii: 03 Septembrie 2011

Niste pusti cu tuleie, haine ponosite, trasi ca prin inel si mustind de talent. Asa aratau, la inceputul anilor '90, manelistii care fac furori astazi, atat cu muzica lor, cat si cu stilul de viata pe care-l afiseaza.

Florin Salam, Adrian Minune, Vali Vijelie sau Nicolae Guta nu au trait mereu in palate si au mers mai degraba cu caruta decat cu limuzina. Erau baieti simpli care, indiferent cat de plat suna, chiar au pornit-o de jos.

Vi-l imaginati pe Minune copil, cu acordeonul pe scena? Pe impresarul Bursuc, "taticul manelistilor" cu clarinetul, ascuns dupa o tava cu pahare cu vin? Sau pe Florin Salam, cel mai bine cotat artist dintre ei, schimbat radical?

O definitie mai mult sau mai putin oficiala spune ca maneaua este muzica populara moderna, cu influente orientale rezultate, de cele mai multe ori, din plagierea unor linii melodice turcesti sau grecesti. De-aici si pana la impamantenirea substantivului "manelist" in limba romana n-a mai fost decat un pas.

Ce se intampla, insa, acum 20 de ani, cand curentul nu impanzise Romania? O mana de tineri cu mare foame de succes facea ravagii intr-un circuit inchis.  Acelasi care a devenit ultra-expus in ziua de azi:  nunti, botezuri, cumetrii. 

Pentru inceput, sa vedem cum se descurca cel mai bine cotat artist al genului din timpurile noastre, Florin Salam. Suntem undeva la jumatatea anilor '90. Un baiat cu mustata, ceva mai putin implinit la trup si cu vesminte modeste canta cu un patos inconfudabil.

Salam pare de nerecunoscut in aceste imagini, vechi de 14 ani.  Vocea e singura care nu-i tradeaza identitatea.

Lautar de mic, Salam si-a croit drum spre varful bransei. In prezent, este cel mai bine vazut manelist roman, cu cele mai mari venituri stranse din cantat.  Se stie, Goran Bregovici i-a propus sa se mute la Paris pentru o colaborare.

O schimbare radicala s-a produs si in viata lui Adi Minune. Adrian Copilul Minune din Stefanesti, asa cum il stiau cei care il tot chemau sa le cante, imediat dupa Revolutie.

Crescut de mama si bunici, Adrian a prins gustul muzicii de cand era un tzanc. La 14 ani - spune el - ajunsese sa castige indeajuns incat sa-si sustina financiar familia.  Talentul sau l-a propulsat chiar si intr-un film de referinta. La 23 de ani. Adrian aparea in productia "Gadjo Dilo", din 1997, langa o alta romanca, Rona Hartner

Cu mii de nunti si concerte la activ,  Minune ramane unul dintre cei mai apreciati lautari din Romania. O spune si cel considerat "taticul manelistilor", Dan Bursuc. Impresarul nu este deloc strain de cantat.


Flamand dupa succes si cu o viata total diferita decat luxul care-l inconjoara acum,  Bursuc nu uita ca a plecat de jos si a tras ani de zile.  Acelasi traseu l-a urmat si Nicolae Guta.

Cand era tanar, nici prin cap nu-i trecea lautarului ca "sistemul turbo" va prinde pana si la francezi. Un album de-al sau a ajuns in topul Le Monde al celor mai bune 5 din 2010.

In prezent, Guta scoate album dupa album si, glumind, am spune ca se descurca si la capitolul "paternitate". Are nou copii recunoscuti si, zic gurile rele, inca vreo trei neoficiali.

Vali Vijelie incheie lista artistilor de top cu vechime in domeniu. Vijelie nu a ajuns niciodata la notorietatea lui Minune, Guta sau Salam, insa presa n-a ratat niciun eveniment in care a fost implicat. In cadrul emisiunii au fost difuzate imagini din 2003, de la nunta cantaretului.

Program Acasa TV
 • Luni
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Acea fata
  60 min
  09:00 Ingeri tacuti
  60 min
  10:00 Imbratisarea ta
  120 min
  12:00 Esmeralda
  60 min
  13:00 Sa invingi regretul
  120 min
  15:00 Pamantul, Soarele si tu
  120 min
  17:00 Imbratisarea ta
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Acea fata
  60 min
  22:00 Ingeri tacuti
  60 min
  23:00 Scorpionul
  60 min
  00:00 Esmeralda
  60 min
  01:00 Draga mama
  120 min
  03:00 Acea fata
  45 min
  03:45 Ingeri tacuti
  45 min
  04:30 Doctorul casei
  45 min
  05:15 Scorpionul
  45 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies